Späť na všetky články

7 osvedčených tipov, ako žiariť na pohovore a získať vysnívanú prácu!

Prijímací pohovor je dôležitým krokom na ceste k vašej vysnívanej práci. Ale ako sa pripraviť a vyčnievať medzi konkurenciou? V našom článku vám prinášame 7 osvedčených tipov...

Prijímací pohovor je dôležitým krokom naceste k vašej vysnívanej práci. Ale ako sa pripraviť a vyčnievať medzi konkurenciou? V našom článku vám prinášame 7 osvedčených tipov, ktoré vám pomôžu zažiariť na pohovore a získať vašu vysnívanú prácu. Príprava na pohovor je prvým krokom k jehozvládnutiu!

1. Vykonajte výskum

Prísť na pohovor a nevedieť základnéinformácie o danej spoločnosti je chyba mnohých uchádzačov.Ukážte na pohovore, že ste sa o spoločnosť zaujímali avypichnite udalosti/produkty/úspechy, ktoré na vás zapôsobili. Nezabudnite ani na krátku históriu alebo zistiť si majiteľaspoločnosti. Chybu určite neurobíte. Ba naopak! Čím viacukážete, že ste venovali svoj čas zisťovaním si informácií ospoločnosti, tým viac zapôsobíte a ukážete, že ste pripravení a schopní sa orientovať. Pozor ale na monotónne predčítanie čipreriekanie základných informácií. Snažte sa vypichnúť to, čovás zaujíma a čo je relevantné voči danej pozícii.

2. Cvičte odpovede na otázky

Môžete vyzerať komicky, ale tréning robímajstra. Predstavte si, aké otázky vám môžu byť položené atrénujte na ne odpovedať. Skúste si odprezentovať vaše silnéstránky, zručnosti, úspechy. Akým otázkam sa určite nevyhnete?Máme pre vás 5 najčastejších:

  • Ako ste sa o pozícii dozvedeli?
  • Čoviete o našej spoločnosti?
  • Povedztemi niečo o sebe.
  • Akésú vaše silné/slabé stránky?
  • Prečoby sme si mali vybrať práve vás?


Otázok je obrovské množstvo a nikdy neviete, načo sa vás spýtajú. Je ale dobré nájsť si otázky na internetea skúšať si na ne odpovedať.

3. Predstavte si, že ste už uspeli

Vizualizácia je silný nástroj. Predstavte si,že ste už úspešne prešli pohovorom. Zvýšite tým svojusebaistotu, ktorá sa prejaví počas skutočného pohovoru. Alepozor na slušné správanie! Až veľmi veľké sebavedomie pôsobískôr negatívne.


4. Nácvik komunikácie a telesného jazyka

Dbajte na svoj hlas, tempo reči a telesný jazyk.Skúste si svoj prejav nahrať, aby ste videli, ako sa tvárite, akorýchlo hovoríte alebo ako sedíte. Uistite sa, že vašakomunikácia je jasná, príjemná a sebavedomá. Nezabudnite naúsmev! Každý má radšej usmievavých ľudí ako zamračené typy.Vyvolajte v personalistovi pozitívne emócie.

5. Pripravte si otázky

Pohovor je tiež príležitosťou pre vás, abyste získali informácie o spoločnosti a pozícii. Pripravte siniekoľko otázok, ktoré ukážu váš záujem. A nebojte sa,nemusíte zložito vymýšľať desiatky otázok. Pýtajte sa na to,čo vás naozaj zaujíma. Čo ste sa napríklad nedozvedeli na ichstránkach. Pozrite tiež na internet na príkladové otázky ainšpirujte sa.

6. Vytvorte si zoznam úspechov

Pripravte si zoznam svojich doterajšíchúspechov, projektov alebo situácií, v ktorých ste dosiahlivynikajúce výsledky. Tento bod síce trochu patrí k bodu ohľadomotázok, ale je dôležité mať skutočne zrozumiteľne pripravenévaše úspechy. Dajte si pozor na nudné chválenia sa. Majte jasnedefinované, čo chcete povedať, čo chcete vypichnúť a na čo stepyšní.

7. Buďte sami sebou

Hoci je pohovor pre veľa ľudí nervy drásajúci,snažte sa uvoľniť a byť sami sebou. Personalisti hľadajú nielenschopnosti a skúsenosti, ale aj osobnosť, ktorá zapadne dokonceptu ich spoločnosti. Preto sa nepretvarujte, ale buďte samisebou. Vďaka pretvárke by ste možno zažiarili o niečo viac, alenásledná realita by sklamala vás aj ich.


Prípravaje kľúčom k úspechu! Čím viac sa pripravíte na pohovor, týmviac sa budete cítiť istí a pripravení na všetky otázky avýzvy, ktoré prídu. Či už je váš pohovor zajtra alebo zatýždeň, vďaka týmto tipom budete pripravení na získanie svojhovysnívaného pracovného miesta. Veľa šťastia!



Ďalšie články

Postaráme sa o to za vás!

Vyplňte nám svoj kontakt, my sa čo najskôr ozveme a pomôžeme vám nájsť tu najlepšiu prácu, ktorú budete srdcom milovať.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Copyright © 2023 ProJobEU – Všetky práva vyhradené!