Späť na všetky články

Návod, ako vytvoriť skvelý životopis!

Získanie vysnívanej práce začína pri životopise! Majte ho jednoducho perfektný! Tu vám prinášame osvedčené tipy a triky, ako napísať životopis, ktorý personalistov zaujme a posunie vás bližšie k úspechu.

Získanie vysnívanej práce začína pri životopise! Majte ho jednoducho perfektný! Tu vám prinášame osvedčené tipy a triky, ako napísať životopis, ktorý personalistov zaujme a posunie vás bližšie k úspechu.

1. Správne zoraďte informácie!

Životopis začnite svojimi údajmi, a to z toho najjednoduchšieho dôvodu. Ide predsa o váš životopis! Premýšľate nad fotografiou? Nie je to síce povinnosť, ale my ju odporúčame. Fotografie musia byť reprezentatívne! Ak máte k dispozícii iba fotografie z rodinných výletov, selfie, fotky s miláčikmi, tak radšej vytvorte životopis bez fotografie.

Uveďte vaše vzdelanie. Tu pozor! Uvádzajte vaše najvyššie vzdelanie. Pokiaľ je pre danú pozíciu dôležité aj nejaké predchádzajúce, uveďte ho. Nikoho ale nezaujíma, kam ste chodili na základnú školu. V tejto časti uveďte aj dôležité školenia, ktoré ste absolvovali.

Nasledujú pracovné skúsenosti. Táto časť je pre personalistov najdôležitejšia. Preto si na ňu dajte obzvlášť záležať. Uvádzajte celé mená spoločnosti a konkrétnych pozícií, ktoré ste vykonávali. Môžete vypichnúť aj stručnú náplň práce, pokiaľ je to relevantné vzhľadom na pozíciu, na ktorú sa hlásite.

Nezabudnite uviesť vaše jazykové znalosti, či jazykové certifikáty. V tejtočasti uvádzajte aj vaše ostatné zručnosti a schopnosti.

2. Buďte presní a struční

Personalisti majú obmedzený čas a často sa zoznamujú s desiatkami životopisov. Uistite sa, že váš životopisje štruktúrovaný, zrozumiteľný a obsahuje iba kľúčové informácie. Dbajte na správnu gramatiku a pravopis. Využite odseky, zarážky a nadpisy, aby bol váš životopis prehľadný a ľahko čitateľný. Viac sa môžete rozpísať v motivačnom liste.

3. Zamerajte sa na relevantné zručnosti

Zvýraznite zručnosti a schopnosti, ktoré sú relevantné pre pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Uveďte konkrétne príklady, ktoré ilustrujú vaše schopnosti. Aj keď vás to bude zvádzať k popísaniu vašich úspechov, veľmi sa nerozpisujte! Nezabudnite zostať struční. Pri vašej predchádzajúcej pracovnej skúsenosti môžete krátko vypichnúť úspech. Napr. Zvýšenie predajov o XY % oproti predchádzajúcemu roku.

4. Prispôsobte životopis každej pracovnej pozícii

Každá pracovná pozícia má svoje špecifické požiadavky a očakávania. Pri písaní životopisu sa zamerajte na tie zručnosti, skúsenosti a úspechy, ktoré sú relevantné pre danú pozíciu. Ukážte personalistom, že ste starostlivo preštudovali inzerát a porozumeli jeho požiadavkám.

5. Osobná stránka

Nezabudnite na svoju osobnú stránku. Okrem profesijných informácií môžete tiež zahrnúť sekciu s vašimi záujmami, dobrovoľníckou činnosťou alebo ďalšími aktivitami, ktoré vás zaujímajú. Týmto spôsobom môžete ukázať svoju osobnosť a zároveň dokázať, že ste tímový hráč so širokým záberom záujmov.

6. Úprava a kontrola

Posledným krokom je starostlivá kontrola arevízia! Chyby v pravopise a gramatike môžu viesť k negatívnemu dojmu. Požiadajte tiež dôveryhodného priateľa alebo rodinného príslušníka, aby si váš životopis prečítal a poskytol spätnú väzbu.

Zabudnite na Word a vždy posielajte životopis vo formáte PDF! Pýtate sa prečo? Že životopis vyzerá oveľa profesionálnejšie spomínať snáď ani nemusíme. Hlavne ale zachováva formátovanie, a tak si môžete byť istí, že sa vám jedna veta nerozhodí na dvestránky.

Nezabudnite,že váš životopis je vstupnou bránou do sveta zamestnania, takže sa oň naozaj postarajte!

Ďalšie články

Postaráme sa o to za vás!

Vyplňte nám svoj kontakt, my sa čo najskôr ozveme a pomôžeme vám nájsť tu najlepšiu prácu, ktorú budete srdcom milovať.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Copyright © 2024 ProJobEU – Všetky práva vyhradené!